Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
kasza gryczana 20 dag
woda 1,5 szklanki
pieprz
sól
olej 1 łyżka
śliwki suszone 10 dag
boczek 15 dag
jajko 2
olej do smażenia
Ciasto:
mąka pszenna 50 dag
olej 2 łyżki
jajko 5

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną

Do mąki wbić dwa całe jajka. Dodać do tego dwie łyżki oleju i całość bardzo dokładnie wymieszać i ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około jedną godzinę. Po upłynięciu tego czasu ciasto wyciągnąć z lodówki i foli. Kaszę manna ugotować w półtorej szklanki wody. Do gotującej się kaszy gryczanej dodać olej, żeby w czasie gotowania nie posklejała się ze sobą. Od boczku odkroić skórkę, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Suszone śliwki pokroić w kostkę. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedzić i wymieszać z pokrojonymi śliwkami oraz podsmażonym boczkiem. Składniki te doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem i solą. Do farszu wbić jajka i dobrze całość wymieszać. Z ciasta wyciąć koła i do każdego dać po trochę farszu, następnie ukształtować z tego pierogi. Pierogi smażyć na głębokim tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 06.03.2012 07:58
ekstra
Ewa/kalapurtka 14.12.2011 23:20
coś tu mi nie pasuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak