Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka owsiane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 3/4 szklanki
płatki owsiane 3/4 szklanki
miód 4 łyżki
czekolada 100 gram
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
zapach pomarańczowy 1/2
olej 1,5 szklanki
jajko 3
masło 2,5 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiane

Masło dobrze utrzeć z trzema żółtkami. Po chwili dodać do tego miód, aromat pomarańczowy, olej i dobrze wymieszać. Czekoladę rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, a następnie roztopioną czekoladę ostudzić i dodać do masy. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Trzy białka ubić na sztywną pianę, a w następnej kolejności dodać ją bardzo ostrożnie do masy. Do całości dodać powoli szczyptę soli oraz półtorej szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Orzechy włoskie łuskane bardzo drobno posiekać. Pokrojone orzechy oraz płatki owsiane dodać do wyrobionej masy i ponownie całość bardzo dokładnie wymieszać. Z ciasta formować okrągłe ciasteczka i piec je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 - 25 minut. Uważać, żeby ciasteczka nie przypaliły się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 31.01.2012 08:15
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak