Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z ananasem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 2 kostki
jaja 6 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 35 dag
śmietana 1 szklanka
ananas 1 puszka
dżem wiśniowy 0,5 słoiczka
poncz 100 ml
płatki migdałowe 4-5 łyżek
wiśnie kandyzowane 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z ananasem

Żółtka jaj należy oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodać po kolei obie mąki( wcześniej przesiane) i proszek do pieczenia. Następnie dodać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 blaty. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać śmietanę. Dalej ucierać dodając ananasa( wcześniej odsączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę). Część masy odstawić do posmarowania wierzchu i boków tortu. Blaty tortu nasączyć ponczem, każdy z nich posmarować dżemem i przełożyć masą. Brzegi i wierzch tortu posmarować masą. Tort dowolnie udekorować masą, wiśniami, płatkami migdałowymi i ananasem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 18.02.2014 23:57
wspaniale się prezentuje
aginaa 29.01.2012 15:39
musi by? pyszny
manaika 12.01.2012 14:14
super!
kriso 22.12.2011 21:29
rewelacja
Agnieszka_B 15.12.2011 09:07
Zapowiada się przepyszna uczta!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak