Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowo- jabłkowa szarlotka domowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtka jaj 3 sztuki
jabłka 1 kg
kwaśna śmietana 2-3 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
mak 3-4 łyżki
kasza manna 3-4 łyżki
rodzynki 4 łyżki
żurawina 2 łyżki
cukier do smaku
margaryna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowo- jabłkowa szarlotka domowa

Z margaryny, mąki, cukru, żółtek jaj i śmietany zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do garnka i dusimy. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy rodzynki, które możemy dzień wcześniej namoczyć w alkoholu. Następnie dodajemy zmielony mak, kaszę manną, żurawinę, cynamon i cukier do smaku. Po kilku minutach duszenia jabłek, gdy już zgęstnieją odstawiamy je do przestygnięcia. W tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Nakłuwamy ciasto i zapiekamy przez 10- 15 minut. Następnie na zapieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, na wierzchu dekorujemy ciastem. Możemy układać paski, możemy przykryć całość ciastem. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po pewnym czasie możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 08.10.2013 17:47
prześliczna
kuklik 05.10.2013 16:24
przepiękna i super smaczna
czekoladka_m 23.08.2013 15:19
Ale apetyczna! :)
IKrakowianka 02.08.2013 15:48
świetna szarlotka
Megi 03.08.2012 10:48
wygląda super
Ewa95 28.12.2011 12:59
mniam
bercik1 18.12.2011 23:11
Super.
Magula 18.12.2011 08:56
super
agnieszka137 13.12.2011 23:35
smaczniutka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak