Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy z kolendrą i ziemniaczki na maśle z majerankiem.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 3 plastry
ziemniaki 0,5 kg
masło 70 gram
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat do obsypania
mąka pszenna do obsypania
olej
Kolendra cała Prymat 8 ziarenek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
czosenk 1 główka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy z kolendrą i ziemniaczki na maśle z majerankiem.

Kotlety o grubości do 3 cm stłuc tłuczkiem do mięsa z dwóch stron do grubości 0,5 cm.
Kolendrę zmiażdżyć tłuczkiem i natrzeć kotleta z jednej strony, pieprzem i kolendrą. Z drugiej strony nacieramy solą, gałką muszkatołową i połową ząbka czosnku. Odstawiamy na 30 minut w chodne miejsce i przygotowujemy ziemniaczki.

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Plastry kroimy na 4 części i wrzucamy całość z masłem i resztą wyciśniętego czosnku oraz solą na mały ogień. Dusimy pod przykryciem około 30 minut i doprawiamy majerankiem.

Kotlety zamaczamy w roztrzepanym jajku. Mąkę mieszamy z bułką tartą i otaczamy w tym kotleta. Smażymy na złoty kolor.

Całość podajemy ze świeżymi warzywami, np. z papryką.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 17.12.2011 17:56
pyszny
ben-ka 16.12.2011 09:39
obiadek smakowity:)
MAR3STA 13.12.2011 15:54
smaczny obiadek
treonina 13.12.2011 12:51
pycha! świetny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak