Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane na śledziu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledź 5 płatów
jajko 5 sztuk
jogurt grecki do smaku
szczypiorek do smaku
szpinak 150 gram
czosnek 1 ząbek
keczup 2-3 łyżki
natka pietruszki do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
jogurt naturalny 2 łyżki
Farsz: 100 gram
twaróg 100 gram
Farsz: 4 łyżki
kuskus 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane na śledziu

Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Śledzie kroimy na kawałki długości ok.6 cm

FARSZ I :
Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku, gdy przestygnie dodajemy do twarogu z dodatkiem jogurtu i dokładnie mieszamy (jeśli ktoś woli bardziej gładkie nadzienie można użyć blendera) doprawiamy solą i pieprzem

FARSZ II:
Kaszę przygotowujemy wg przepisu, gotową mieszamy z keczupem i odrobiną posiekanej pietruszki. Doprawiamy do smaku.


Na talerzu układamy plaster śledzia i smarujemy niewielką ilością jogurtu, na to kładziemy połówkę jajka wypełnioną farszem I lub II. Na wierzchu robimy niewielki kleks z jogurtu. Całość związujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 19.12.2011 09:11
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak