Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z kapustą i kaszą gryczaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 1 kg
śmietana 400 gram
jajko 4 sztuki
drożdże 8 dkg
margaryna 1 kostka
olej 4 łyżki
cukier 1,5 łyżki
sól 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
kasza gryczana 100 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
Farsz: 1 kg
kapusta kiszona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i kaszą gryczaną

Ciasto:
Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać mąkę, jajka, olej, roztopioną margarynę, cukier i sól. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.

Farsz:
Kapustę kiszoną odcisnąć i podgotować aby zmiękła. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła, pod koniec dodać ugotowaną kapustę i jeszcze chwilę smażyć. W osobnym naczyniu połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 0. 5 cm. Nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 09.12.2022 08:59
Kasza gryczana palona czy biała?
Doradca Smaku 12.12.2022 08:30
To zależy jak bardzo zależy Ci na intensywności smaku :)
caralajna 13.12.2011 22:56
mniam mniam, ślicznie wyglądają, smakują na pewno też :)
caralajna 13.12.2011 22:56
mniam mniam, ślicznie wyglądają, smakują na pewno też :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak