Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 średnia
pieczarki 6 średnie
cebula 1 mała
masło klarowane 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
śmietana 30% 100 ml
mleko 2/3 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na 8-9 cienkich kawałków. Oliwę mieszamy z ziołami prowansalskimi i zalewamy nią pokrojone piersi, odstawiamy na kilka minut.
Krok 1 - Pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym foto
2
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Obrane pieczarki siekamy na talarki. Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i pieczarki.
Krok 2 - Pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym foto
3
Gdy warzywa zmiękną, lekko je solimy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym foto
4
Pierś z kurczaka smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej), lekko solimy. Podajemy polane sosem pieczarkowym.
Krok 4 - Pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 27.11.2012 19:59
świetny pomysł na prosty i smaczny obiad
MAR3STA 15.12.2011 19:12
lubię takie dania
Sroczka 14.12.2011 13:02
Bardzo smakowita potrawa.
Beatris 14.12.2011 12:44
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
Lotar 13.12.2011 19:00
pięknie wygląda !
Mati13 13.12.2011 18:24
bardzo dobre
Mysiunia 13.12.2011 15:10
smacznie się prezentuje
Anna146 13.12.2011 06:58
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak