Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pokrojone skórki 1 szklanka
cukier 1,5 szklanki
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Pomarańcze bardzo starannie umyć w gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich chemicznych środków konserwujących. Obrać je bardzo cienko, bez albedo /białej skórki/. Obrane skórki zalać zimną wodą i moczyć 2 doby, zmieniając wodę 3-4 razy dziennie. Po 2 dobach moczenia skórki włożyć do rondelka i zalać zimną wodą i gotować 10 min. Wodę odlać, skórki ostudzić i pokroić w drobną kostkę.

Z cukru i wody ugotować syrop, wrzucić do niego skórki i gotować 10 min. na małym ogniu, stale mieszając. Odstawić z ognia i zostawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotować skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, przełożyć je do słoiczków. Jeśli nie, to zagotować je jeszcze raz i gotować 5-10 min.

Można ją przechowywać do 2 miesięcy w lodówce, jeśli chcemy dłużej, musimy słoiki pasteryzować 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 14.04.2013 20:28
świetna ,też mam kilka słoiczków w zapasie:)
anemon 05.12.2012 18:16
GRAZYNA myślę, że to żaden wstyd, ja też jak mi się skończy domowa to kupuję, a do Świąt jest jeszcze trochę czasu, więc może uda Ci się zrobić domową.
Grazyna0211 05.12.2012 11:16
wstd się przyznać ale też zawsze kupuję a tu proszę można samemu zrobić super
anemon 26.11.2012 07:43
alaaa, spróbuj, bo smak takiej domowej jest o wiele lepszy od tej ze sklepu.
alaaa 24.11.2012 20:12
jeszcze nigdy nie robiłam,ale najwyższy czas spróbować,fajny przepis
anemon 17.11.2012 20:03
Moczę tak długo aby pozbyć się tych wszystkich substancji konserwujących, choć i tak nie mam doo końca pewności czy faktycznie się ich pozbywam. Dziękuję caralajna.
caralajna 16.11.2012 07:49
nigdy nie moczyłam tak długo, czy taka skórka wymoczona jest lepsza? może powinnam też tak robić? ładne zdjęcie :)
anemon 03.05.2012 14:23
misia53, warto wrócić do starych przepisów.
misia53 02.05.2012 11:24
kiedyś robiłam ale zaniechałam nie wiem dlaczego....
kasiaw 17.01.2012 10:58
ja też sama taką robię
caroline1983 29.12.2011 16:42
kiedyś moja mama taka zrobiła - jest bardzo aromatyczna
IZABELA29 28.12.2011 16:01
fajnie
anemon 13.12.2011 09:29
Monika, polecam. ben-ka, no to początek już masz, teraz wystarczy tylko dorobić resztę.
ben-ka 13.12.2011 09:17
skórki takiej nie zrobiłam ale słoiczek taki mam:)
Monika111 13.12.2011 08:04
A ja nigdy nie robiłam,muszę wypróbować :)
iziona 13.12.2011 07:33
Też taką robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak