Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranina na dziko

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec barani z kością 1,5 kg
cebula 2 szt.
słonina 5 dkg
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia
sól
marynata
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
sok z cytryny 1 szt.
Goździki całe Prymat 2 szt
rozmaryn
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziarenek
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Baranina na dziko

Mięso oczyścić z tłuszczu i błon,umyć,osuszyć.Natrzeć jałowcem,majerankiem,włozyć do kamiennego garnka,obłożyć plasterkami cebuli i zalac marynatą.Przykryć ściereczką.Pozostawić w chłodnym miejscu na 2-4 dni.Codziennie mięso przekręcić aby się równo zamarynowało.
Po wyjęciu z marynaty osuszyć,natrzeć solą,naszpikować paskami słoniny i czosnku,przełożyć do brytfanny nasmarowanej olejem.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 10 minut w temp 240 C.Gdy mięso sie zrumieni ,zmniejszyć temp,do 180 C i piec dalej,polewając marynatą.
Gdy mięso będzie już miękkie,wyjąć i pokroić na porcje.
Podawać do ziemniaków lub z pieczywem.

Na foto, mam udziec w całości po upieczeniu,niestety bateria siadła,aby zrobić foto ,porcji udzca na talerzu !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 13.05.2016 16:59
zrobiłam i polecam
MAR3STA 21.02.2016 18:38
Z chęcią bym zjadła
gosia561 04.02.2015 10:45
doskonały sposób
gosia561 09.05.2014 12:20
lubię w sosie śmietanowo-ziołowym
ONY_za_kare 26.02.2014 10:57
ciekawy przepis
Alex_M 24.02.2014 11:16
rewelacja :)
marcia7 13.01.2014 12:54
wspaniale przyprawiona
jasiek 26.12.2013 19:30
Świetne dzikie smaki
berys18 25.11.2013 09:44
z chęcią bym popróbowała
fotoviderek 05.10.2013 09:07
Świetnie przyrządzona :)
Dorian 02.10.2013 23:44
smaczne miesiwo
anemon 03.09.2013 11:06
U mnie niezwykle trudno kupić jagnięcinę.
adelajda 29.06.2013 15:32
jeszcze nie jadłam
romanrafal
romanrafal 24.06.2013 15:45
bardzo dobry przepis
Piter 31 05.05.2013 07:27
Rewelacja.
Granita 12.04.2013 00:44
właśnie sobie uzmysłowiłam,że nigdy baraniny nie kosztowałam...ciekawy przepis
mirosława4 05.04.2013 15:20
zapewne smaczne to mięsko świetnie przyprawione :)
Grażyna13 01.03.2013 21:45
Takie "dzikie" przyprawy do baraniny to pyszny dodatek :)
Margo1 22.11.2012 00:14
apetyczna
Margo1 22.11.2012 00:14
apetyczna
Grazyna0211 28.09.2012 13:57
ja również jeszcze nigdy nie robiłam ale wygląda bardzo apetycznie
Natalia/tubisiek 01.09.2012 13:35
wspaniała! choć sama nigdy jej jeszcze nie przyrządzałam!
kate.500 13.08.2012 11:54
super
ben-ka 06.08.2012 10:31
baranina....wieki temu ją jadłam.
Anna152 22.06.2012 09:14
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak