Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 30 dag
dżem
woda 3/4 szklanka
sól
białko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami

Mąkę wysypać na stół albo na deskę, na której będzie wyrabiane ciasto. Dodać szczyptę soli. Mąkę rozsypać na kształt koła, a w środku zrobić dołek i wlać tam 100 gram wody. Mąkę z wodą ugniatać do czasu, aż powstanie ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć na pół godziny do lodówki. Po upłynięciu tego czasu rozwałkować ciasto. Ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o grubości około 1 centymetra. Ciasto posmarować dżemem. Jabłka bardzo dokładnie umyć, obrać, wyciąć ze środka gniazdo nasionek i pokroić w plasterki. Formę posmarować tłuszczem albo obłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nie pokrojone jabłka i zapiec. Zapieczone jabłka wyjąć z piekarnika i ostudzić. W następnej kolejności jabłka poukładać na cieście i złożyć je w jeden duży trójkąt. Ciasto posmarować z wierzchu białkiem za pomocą pędzelka. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 13.12.2011 12:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak