Sposób przygotowania

Do mąki dodać rozdrobnione nożem masło oraz wbić jedno całe jajko. Do tego dodać również szczyptę soli i wszystko razem bardzo dobrze wymieszać. Do tych składników dolać trochę gorącej wody i znowu wymieszać i dobrze ugnieść na ciasto. Ziemniaki obrać, dobrze umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Soczewicę z opakowanie ugotować, a następnie odcedzić. Ugotowaną soczewicę oraz ugotowane ziemniaki zmielić dobrze maszynką. Ugniecione ciasto dobrze rozwałkować a następnie wycinać z niego za pomocą szklanki koła. Do każdego koła dać po trochę nadzienie z ziemniaków i soczewicy, a następnie formować pierogi. Robić to bardzo dokładnie, żeby pierogi nie rozwaliły się podczas gotowania. Uformowane pierogi gotować w lekko posolonej wodzie i dodać do niej trochę oleju, aby pierogi nie zlepiły się.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    na pewno smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !