Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb loli

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
mąka razowa 1 szklanka
mąka żytnia 1 szklanka
mąka pszenna 1 kg
sól 3 łyżeczki
woda 1 szklanka
płatki owsiane 3 łyżki
drożdże 2,5 dag
kminek 3 łyżeczki
siemię lniane 3 łyżki
otręby 1 szklanka
margaryna 3 kostki
słonecznik łuskany 3 łyżki
dynia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb loli

Zaczyn mieszamy razem z mąką razową, żytnią i wodą. Odkładamy to na całe 12 godzin. W następnej kolejności dodajemy do tej masy płatki owsiane, mąkę pszenną, sól, 4 szklanki ciepłej wody, drożdże, kminek, otręby, słonecznik, dynię, siemię lniane. Wymieszaną całość odkładamy, żeby ciasto wyrosło. Formę smarujemy margarynę, a później wlewamy do niej ciasto i wsadzamy do piekarnika. Chleb pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę i 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 23.12.2011 07:41
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak