Sposób przygotowania

Szparagi obrać, dokładnie umyć. Marchewki, seler, por, pietruszkę obrać, przemyć, pokroić na mniejsze części, a następnie zagotować w wodzie. Cebulę obrać, umyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i dodać do zagotowanego wywaru. Do zagotowanego wywaru dodać również szparagi. Całość gotować na niedużym ogniu przez około pół godziny. Po ugotowaniu wywar odcedzić, a ugotowane szparagi dobrze zmiksować i ponownie dodać do wywaru. Całość doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz cukrem i dodać gałkę muszkatołową. Mąkę wymieszać w około 1/4 szklanki wody i dodać do zupy, a później jeszcze zagotować. Zupę zagęścić jeszcze śmietaną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !