Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z wędzarni

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka
marynata
zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z wędzarni

Kaczka średniej wielkości około 2kg (moja dzika)
Marynata:
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki soli peklowej
2 litry wody przegotowanej
Przyprawa ziołowa:
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka mielonego jałowca
wykonanie:
Zagotować wodę z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, wymieszać z solą i wystudzić do zimnej marynaty włożyć mięso kaczki( w całości), przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, delikatnie osuszyć i dokładnie natrzeć z ziołami, zaczepić za kuperki i wędzić dość długo w ciepłym dymie. Podawać na zimno z dodatkiem chrzanu. Oczywiście w towarzystwie kaczki możemy uwędzić szyneczkę lub kurczaka, wcześniej marynować mięso w tej samej marynacie co kaczkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 18.04.2014 12:03
fajny sposób
Justyna Jussstiii 26.12.2011 17:34
super
jasiek 22.12.2011 14:38
ŚWIETNA KACZKA
sylwia / sytofala 12.12.2011 09:39
oj rewelacja , muszę męża znów podręczyć o wędzarnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak