Sposób przygotowania

Ziemniaki rozgniotłam ugniataczką. Wbiłam do nich jajka i mieszając dodawałam mąkę na zmianę z wodą gazowaną, dosoliłam do smaku. Masa musi być dość gęsta, tak, żeby dała się uformować w wałeczki.

Nabierałam po sporym kawałku masy i na dużej omączonej desce formowałam owalne wałeczki o średnicy 4-5 cm. Potem, prosto z deski, odcinałam 1, 5 centymetrowe plasterki i wrzucałam je prosto do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam kilka minut od wypłynięcia – sprawdziłam przekrawając, czy są dobrze ugotowane. Odcedziłam.
Podałam z sosem koperkowym i zasmażaną kapustą.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    kopytka sa super...ja polewam tylko przysmażona cebulką:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    też niedawno sobie zrobilam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    kopytka to jest to co lubię:]
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    bardzo apetyczne i ten sos koperkowy...super
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    kopytka powinien każdy umieć robić. Ten przepis jest dobrym przykładem co trzeba uczynić, aby wyszło
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    u nas w domu wszyscy uwielbiamy kopytka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !