Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 200 gram
szpinak 400 gram
czosnek 2 ząbek
śmietana 100 ml
przyprawy do smaku
ser żółty do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem

Danie proste, tanie i szybkie.

Szpinak wrzucamy na patelnię w międzyczasie wstawiamy makaron (ja najbardziej lubię kokardki albo penne, ale to nie ma znaczenia - nie próbowałem chyba tylko ze spagetti:). Do szpinaku dodaję czosnek, otartą bazylię, solę do smaku - czasem daję kostkę warzywną, wtedy już bez soli bo danie i tak będzie słone. Jak szpinak będzie już dobrze podgrzany (albo rozrożony) dodaję śmietanę i ustawiam minimalny ogień - czekam już tylko na makaron. Jak makaron kończy się gotować do szpinaku dodaję żółty ser (zazwyczaj jest to gouda)- ilość jest różna, zazwyczaj jest to kilka plasterków. Jak ser się rozpuści (tzn zacznie się ciągnąć) dodaję na patelnię odcedzony makaron i wszystko mieszam. Gotowe do podania.

Ja bardzo lubię czosnek, dlatego zazwyczaj daję 2 ząbki na porcję dla 2 osób. Można zamiast żółtego sera dać serek topiony - moim zdaniem lepiej smakuje z żółtym.
Czas przygotowania: 15-20min.
Koszt potrawy (za 2os): ok 6zł

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 12.12.2011 14:20
mmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak