Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem
Szpinak wrzucamy na patelnię w międzyczasie wstawiamy makaron (ja najbardziej lubię kokardki albo penne, ale to nie ma znaczenia - nie próbowałem chyba tylko ze spagetti:). Do szpinaku dodaję czosnek, otartą bazylię, solę do smaku - czasem daję kostkę warzywną, wtedy już bez soli bo danie i tak będzie słone. Jak szpinak będzie już dobrze podgrzany (albo rozrożony) dodaję śmietanę i ustawiam minimalny ogień - czekam już tylko na makaron. Jak makaron kończy się gotować do szpinaku dodaję żółty ser (zazwyczaj jest to gouda)- ilość jest różna, zazwyczaj jest to kilka plasterków. Jak ser się rozpuści (tzn zacznie się ciągnąć) dodaję na patelnię odcedzony makaron i wszystko mieszam. Gotowe do podania.
Ja bardzo lubię czosnek, dlatego zazwyczaj daję 2 ząbki na porcję dla 2 osób. Można zamiast żółtego sera dać serek topiony - moim zdaniem lepiej smakuje z żółtym.
Czas przygotowania: 15-20min.
Koszt potrawy (za 2os): ok 6zł