Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pod bezową pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżka
białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 2 łyżki
ponadto :
śliwki 1 kg
cynamon do posypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pod bezową pierzynką

Zagnieść składniki ciasta. Odłóż 1/3 i włóż ją do zamrażalnika. Resztę ciasta starannie wylep blachę posmarowaną tłuszczem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 min. w temp. 180oC. Schłodzone białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, porcjami syp cukier, aż piana będzie lśniąca. Pod koniec ubijania wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Ułóż owoce na podpieczonym spodzie (miąższem do góry) i posyp cynamonem. Na wierzchu rozłóż pianę. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce jarzynowej i posyp wierzch ciasta. Piecz dalsze 45 min. w temp. 180oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak