Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 podwójna
ryż 4 woreczki
kukurydza w puszce 1
pieczarki 500 g
cebula 1
śmietana 12% 180 g
żółtko jajek 2
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
majeranek do smaku
curry 1 łyżeczka
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Smażymy na maśle, doprawiamy przyprawami.

Pieczarki myjemy i wraz z cebulą kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Na koniec smażenia odkrywamy pokrywkę, aby cała woda odparowała.

Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Wrzucić do garnka, zalać całość wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować okołu 10 minut.

Żółtka i śmietanę połączyć ze sobą.

Ryż, kurczaka, warzywa i żółtka ze śmietaną dokładnie ze sobą wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego (można je natrzeć masłem lub jego cienkie plasterki ułożyć na ściankach naczynia) i posypać startym serem. Zapiekamy w 200C przez 10-15minut.

Przepis wg rosik93 :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak