Sposób przygotowania

Drożdże rozrób z pół łyżeczki cukru i letnim mlekiem. Mąkę przesiej, odsyp trzecią część do pozostałej dodaj resztę cukru, sól i drożdżowy zaczyn. Wbij jajka, wyrabiaj, stopniowo dodając odsypaną mąkę. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę i skórkę cytrynową. Wyrób. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, kilkakrotnie uderz nim o stolnicę, uformuj wałek o średnicy 5 cm. Część wałka zwiń w kształt ślimaka, ułóż w formie. Resztę wałka zwijaj w ten sam sposób w coraz mniejsze ślimaczki, układaj jeden na drugim. Odstaw na pół godziny. Chlebek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz ok. 45 min. w temp. 180oC.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !