Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

eklery

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 250 ml
jaja 5 sztuk
masło 10 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 20 dkg
śmietana 500 ml
cukeir puder 2 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: eklery

Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka. Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera do ciasta dodawaj po 1 jajku. Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę pokrytą pergaminem wyciśnij 6-8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min. w temp. 200oC przy włączonym termo obiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Przełóż eklery. Oprósz cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak