Sposób przygotowania

Najlepiej przygotować wieczorem, a piec rano.
Użyłam zakwasu żytniego 6 dniowego własnej roboty. Wszystkie składniki połączyłam w dużej misce w jednolitą gęstą masę (masa nie może być wodnita). Przełożyłam do formy. na której dnie wysypałam warstewkę mąki. Przez noc (12 godzin) formę z ciastem trzymałam przy kaloryferze w celu wyrośnięcia. Górną powierzchnię przecięłam wzdłuż nożem, nie polecam pozwolić powierzchni wyschnąć lepiej ją nawilżyć przed pieczeniem bo zrobi się skorupa i ciasto może być gliniaste). Piekłam dnia następnego rano, przez 1 godzinę w 160 stopniach, a następne pól dosuszałam w 90stopniach.
Chlebek jest fajnie kwaskowy, zawsze mi wychodzi i jestem z tego powodu bardzo zadowolona :)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    żałuję, że zapuściłam mój zakwas... super chlebek
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobry
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    super wyszedł Ci ten razowiec
  • 3
    original
    Opublikowano

    Monika79

    mozna kawałek:-)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    melonik

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    mniam mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    z checia bym sprobowala
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    świetny wypiek
  • 3
    original
    Opublikowano

    Anio?eczek

    mniam mniam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    zazdroszczę takich smacznych wypieków
  • 2
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    rewelacyjny przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    zdrowy chlebek
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    gratuluję pomysłu:) z tym pieprzem...z chęcią bym zjadła.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    tak nie jadłem ,fajny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    na pewno pysznie smakował
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Dla mnie super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka-87-25

    fajny pomysł na ten pieprz
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    apetyczny !
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    jeszcze nie jadłam takiego.super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !