Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier puder do posypania
drożdże 1 łyżka
jajko 5 szt
sól 1 łyżeczka
masło 8 dkg
olejek waniliowy 1/3 łyżeczki
tłuszcz do formy
jajko do posmarowania ciasta
kruszonka
mąka pszenna 1/2 szklanki
masło 4 dkg
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: placek z kruszonką

W podgrzanym mleku rozprowadzamy 1/3 mąki oraz drożdże i wszystko dobrze mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.Jajka z cukrem solą lub olejkiem lub cukrem waniliowym lekko podgrzewamy ciągle mieszamy,dodajemy resztę mąki i rozczyn.Łączymy wszystkie składniki i pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone ciepłe masło lub margarynę i wyrabiamy dalej aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Kiedy powiększy dwukrotnie swoją objętość wkładamy do posmarowanej masłem blachy.Teraz robimy kruszonkę- mąkę mieszamy z cukrem masło rozgrzewamy do konsystencji półpłynnej wlewamy do mąki i dobrze wyrabiamy.Schładzamy ją w lodówce a następnie ścieramy ją na tarce lub kruszymy.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy kruszonką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach około 45 min.Po upieczenia posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.12.2011 00:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak