Sposób przygotowania

W podgrzanym mleku rozprowadzamy 1/3 mąki oraz drożdże i wszystko dobrze mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.Jajka z cukrem solą lub olejkiem lub cukrem waniliowym lekko podgrzewamy ciągle mieszamy,dodajemy resztę mąki i rozczyn.Łączymy wszystkie składniki i pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone ciepłe masło lub margarynę i wyrabiamy dalej aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Kiedy powiększy dwukrotnie swoją objętość wkładamy do posmarowanej masłem blachy.Teraz robimy kruszonkę- mąkę mieszamy z cukrem masło rozgrzewamy do konsystencji półpłynnej wlewamy do mąki i dobrze wyrabiamy.Schładzamy ją w lodówce a następnie ścieramy ją na tarce lub kruszymy.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy kruszonką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach około 45 min.Po upieczenia posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !