Sposób przygotowania

Obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na grube cząstki. N patelni w której będziemy piec tarte przygotowujemy karmel z brązowego cukru i połowy alkoholu. Do karmelu dokładamy jabłka i karmelizujemy je na gorącej patelni dodając masło. Dodajemy resztę alkoholu i flambirujemy. Ciasto francuskie wałkujemy tak aby jego powichrzenia przykryła szczelnie patelnię z jabłkami. Patelnie z jabłkami zestawiamy z palnika i studzimy jabłka. Wystudzone jabłka nakrywamy ciastem które smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy patelnię do piekarnika na 2 minuty na 160*C następnie na 20-25 minut na 190*C. Po upieczeniu wykładamy na talerz do góry dnem tak aby jabłka znalazły się na wierzchu. Posypujemy pudrem i dodajemy lody waniliowe. Dekorujemy świeża miętą.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    o! co za ciekawy sposób przyrządzenia.. o tym jakie to musi być smaczne nie muszę wspominać.. i jeszcze nowe dla mnie słówko \"flambirujemy\".. człowiek uczy się każdego dnia ;) dziękuję.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !