Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku, gdy się zeszkli dodajemy marchewke pokrojoną w kostkę oraz masło. W tym samym czasie gotujemy 2 litry wody i następnie ziemniaki pokrojone w kostkę.

Gdy marchewka troszkę zmięknie dodajemy zawartość patelni do wody, gotujemy 20 minut , następnie wrzucamy do garnka groszek. Gotujemy 5 minut, wyciskamy resztę czosnku i miksujemy zupę na mus.

Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy do smaku. Ja zawsze stosuje ich sporo, Oprócz przypraw podanych wyżej, należy oczywiście zupkę dosolić. Według mnie to przyprawy często czynią najprostsze danie prawdziwie królewską potrawą.

Mus serwuje z grzankami czosnkowymi :) Przepis na nie postaram się oddać w osobnym przepisie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !