Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule z winiakiem i białym winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeże mule 4,00 kg
szalotka 0,40 kg
czosnek 0,10 kg
winiak 0,10 l
białe wino 0,30 l
natka pietruszki 0,05 kg
śmietana kremowa 30% lub 36% 0,20 l
masło kalrowane 0,10 kg
bagietka 1
sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,05 kg
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mule z winiakiem i białym winem

Mulle szczotkujemy pod bieżąca woda i usuwamy resztki glonów i zabrudzeń. Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w paski, papryczkę chilli w kostkę. Rozgrzewamy masło klarowane w garnku(pamiętamy o przykrywie do tego garnka)i dorzucamy czosnek i szalotkę, smażymy na dobrze rozgrzanym maśle, dodajemy mulle i dolewamy winiak podpalamy, podczas flambirowania alkohol wyparowuje a smak pozostaje w garnku z mullami, następnie dolewamy wino,gotujemy kilka moment do momentu az mulle sie pootwierają(pamiętamy kiedy czyścimy muszlę i jest otwarta wyrzucamy ja gdyż nie nadają sie do zjedzenia)Dodajemy pokrojoną natkę z pietruszki i śmietanę gotujemy jeszcze kilka minut.Podajemy w głębokich talerzach razem z sosem. Świetnie pasuje do tego bagietka podpieczona w salamandrze lub piekarniku(chrupiąca). Doprawiamy do smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 25.05.2012 21:24
uwielbiam mule ! Robię podobne :) Są przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak