Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beef strogonoff

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 1,00 kg
cebula biała 0,20 kg
pieczarki 0,30 kg
masło klarowane 0,05 kg
wywar drobiowo-wołowy 1,00 l
śmietana 18-procentowa 0,20 l
koncentrat pomidorowy 0,20 kg
musztarda 0,04 kg
mąka pszenna 0,05 kg
olej do smażenia 0,10 l
wódka 0,10 l

Przepis i sposób przygotowania na: Beef strogonoff

Cebule kroimy w piórka,pieczarki w 8 czosnek drobno zsiekać. Polędwice kroimy na grube paski, oprószamy ja w mące. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i smażymy czosnek cebule do momentu odparowania płynów do lekkiego zarumienienia. cebule i czosnek przesmażony przesuwamy na jeden bok patelni i dokładamy pokrojone mięso obtoczone w mące na dobrze rozgrzaną patelnie jak wszystkie płyny odparują dolewamy wódkę i podpalamy podczas procesu flambirowania alkohol z wódki odparuje a jego spalanie podniesie walory smakowe dania. Potem mieszamy juz cebule czosnek i mieso dodajemy koncentrat i musztardę i zalewamy wszystko wywarem gotujemy przez chwile do odparowania płynów dodajemy śmietanę i surowe masło gotujemy doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak