Przepisy świąteczne

Sposób przygotowania

Gotujemy wodę w garnku ( używałam garnka 3 litrowego). Do wody dodajemy ziele angielskie liście laurowe. Do gotującej się wody wrzucamy udko oraz cały por. a także marchewkę pokrojoną w długie paseczki. Wywar powinien się gotować około pół godziny.

Następnie wyciągamy udko i pora. Por nie będzie już potrzebny, Kość z udka wyrzucamy a mięso kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich. oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.

W tym czasie zalewamy grzybki mum mun aby urosły, następnie kroimy je w paseczki i wrzucamy do zupy.

Korzeń imbiru ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Na koniec wlewamy 2 łyżki sosu sojowego jasnego. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez jakieś 15 - 30 minut, doprawiamy solą wedle uznania ( im mniej tym zdrowiej ).

Do miseczek kładziemy makaron ryżowy ( wcześniej nie zalewamy wodą ! ), zalewamy rosołem chińskim, dekorujemy prażonym sezamem :)

Et voila, c`et fini ;) Smacznego

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    musi być smaczny, w ten sposób gotowanego nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !