Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół chiński

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1
grzyby mun 5 sztuk
imbir starty 3 cm
papryczka chili 1 sztuka
por 1/2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
sos sojowy 2 łyżki
marchewka 1 sztuka
makaron ryżowy 1 opakowanie
sezam 2 łyżki
warzywa mrożone 2/3 (chińskie)

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół chiński

Gotujemy wodę w garnku ( używałam garnka 3 litrowego). Do wody dodajemy ziele angielskie liście laurowe. Do gotującej się wody wrzucamy udko oraz cały por. a także marchewkę pokrojoną w długie paseczki. Wywar powinien się gotować około pół godziny.

Następnie wyciągamy udko i pora. Por nie będzie już potrzebny, Kość z udka wyrzucamy a mięso kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich. oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.

W tym czasie zalewamy grzybki mum mun aby urosły, następnie kroimy je w paseczki i wrzucamy do zupy.

Korzeń imbiru ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Na koniec wlewamy 2 łyżki sosu sojowego jasnego. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez jakieś 15 - 30 minut, doprawiamy solą wedle uznania ( im mniej tym zdrowiej ).

Do miseczek kładziemy makaron ryżowy ( wcześniej nie zalewamy wodą ! ), zalewamy rosołem chińskim, dekorujemy prażonym sezamem :)

Et voila, c`et fini ;) Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 26.10.2012 11:06
lubię
Stenka 19.05.2012 19:59
musi być smaczny, w ten sposób gotowanego nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak