Sposób przygotowania

1. Do rądelka wrzucamy masło, cukier, mleko oraz kakao i gotując na małym ogniu i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę.

2. Następnie przelewamy masę do dużej miski. Ja zazwyczaj zostawiam sobie około 2/3 szklanki tej masy i na końcu wykorzystuje do polania upieczonego murzynka. Polewę można zrobić też oddzielnie.
Do naszej masy stopniowo dodajemy jajka, mąkę, zapach rumowy, alkohol i proszek do pieczenia. Po każdym dodanym składniku dokładnie mieszamy masę, żeby jej konsystencja była jednolita.

3. Do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 45 min co jakiś czas sprawdzając czy ciasto nam się nie przypala.

4. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i czekamy aż przestygnie. Na koniec polewamy ciasto polewą, którą sobie zostawiliśmy na początku.

Murzynka można podawać samego bądź z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !