Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze tradycyjne

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
cebula 2
majeranek 2-3 łyżki
sól do smaku
karkówka 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze tradycyjne

Kroki postępowania

1
1kg ziemniaków gotujemy w mundurkach.
Krok 1 - Kartacze tradycyjne foto
2
Karkówkę mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również dwie cebule.
Krok 2 - Kartacze tradycyjne foto
3
Masy mieszamy i przyprawiamy solą i majerankiem. Bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Kartacze tradycyjne foto
4
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę.
Krok 4 - Kartacze tradycyjne foto
5
Resztę ziemniaków trzemy na tarce. Odciskamy przez lnianą ściereczkę pozbywając się wody i suchą masę dodajemy do mielonych ziemniaków.
Krok 5 - Kartacze tradycyjne foto
6
Wodę zlewamy i czekamy, aż odstanie. Następnie delikatnie wylewamy, a z dna zbieramy skrobię i dodajemy do mas ziemniaczanych.
Krok 6 - Kartacze tradycyjne foto
7
Solimy i wyrabiamy ciasto.
Krok 7 - Kartacze tradycyjne foto
8
Następnie bierzemy kawałek ciasta, spłaszczamy i nakładamy farsz.
Krok 8 - Kartacze tradycyjne foto
9
Zalepiamy formując podłużne kartacze.
Krok 9 - Kartacze tradycyjne foto
10
Z podanej ilości składników wychodzi około 16 kartaczy.
Krok 10 - Kartacze tradycyjne foto
11
Tak przygotowane kartacze gotujemy w lekko osolonej wodzie około 17 minut.
Krok 11 - Kartacze tradycyjne foto
12
Podajemy polane tłuszczem, z boczkiem, lub/i cebulką. Smacznego.
Krok 12 - Kartacze tradycyjne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 03.06.2013 12:44
Uwielbiam takie.
Magula 10.07.2012 21:34
oj zjadłabym takie
Miki 03.07.2012 15:47
super
Grażyna13 11.01.2012 11:33
Uwielbiam :)
MAR3STA 14.12.2011 19:18
bardzo mi smakują dania z ziemniaczków
foczka-ks 14.12.2011 12:11
ziemniaki ładnie wyglądają
msmariusz 14.12.2011 12:06
uwielbiam ziemniaki, a te sa pyszne
Marlena/Kinia 12.12.2011 13:24
kartaczy jeszcze nie jadłam, na pewno skosztuje. pyszności
ziutula
ziutula 10.12.2011 16:47
lubię takie z barszczem do picia
Sroczka 10.12.2011 14:39
zjadłoby się
Beatris 10.12.2011 14:26
Przyznam, że jeszcze takich nie jadłam, a zapowiadają się przepysznie.
sylwia / sytofala 10.12.2011 13:04
wspaniałości , a obiad jeszcze nie skończony :)
BernadettaP 10.12.2011 11:57
Muszę zrobić, bo chodzą za mną już dawno...
ewasylwia 10.12.2011 11:25
oj zjadłabym z chęcią
Katarzyna/kate1980 09.12.2011 23:00
koniecznie muszę spróbować
suzana 09.12.2011 22:31
chętnie bym takie zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak