Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z woka na brązowym ryżu z warzywami po chińsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 300 gramów
sos sojowy 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat
miód 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól
marchew 1
papryka czerwona 0,5
kiełki sojowe 1 garść
cebula biała 1
ryż brązowy 1 szklanka
groszek 3-4 łyżki
fasola 5-6 mamut

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z woka na brązowym ryżu z warzywami po chińsku

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i skórek i kroję w podłużne krótkie kawałki. Zalewam sosem sojowym i mieszam z przyprawami. Odstawiam, by mięso się zamarynowało.
Krok 1 - Kurczak z woka na brązowym ryżu z warzywami po chińsku foto
2
Groszek i fasolę mamut obgotowuję w osolonej wodzie, by straciły surowość. Marchew obieram i kroję w cienkie julienne, paprykę i cebulę w krótkie paski. W między czasie gotuję ryż w osolonej wodzie.
Krok 2 - Kurczak z woka na brązowym ryżu z warzywami po chińsku foto
3
Na oleju w dobrze rozgrzanym woku obsmażam kurczaka. Do reszty zalewy z talerza dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej oraz miód i mieszam. Wleję ją do woka pod koniec przygotowywania dania.
Krok 3 - Kurczak z woka na brązowym ryżu z warzywami po chińsku foto
4
Do kurczaka dodaję najpierw marchew, paprykę i cebulę. Smażę przez ok. 3-4 minuty, by trochę zmiękły, ale się nie rozpadły. Powinny być trochę jędrne.
Krok 4 - Kurczak z woka na brązowym ryżu z warzywami po chińsku foto
5
Dodaję zielone warzywa i kiełki, a po jakiejś minucie dolewam przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką. Mieszam, by wszystko dobrze się połączyło.
Krok 5 - Kurczak z woka na brązowym ryżu z warzywami po chińsku foto
6
Wykładam ryż na środek talerza, tworzę jakby wieniec i w środek nakładam kurczaka z warzywami. Podaję na gorąco od razu po przygotowaniu.
Krok 6 - Kurczak z woka na brązowym ryżu z warzywami po chińsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 26.11.2012 22:55
prawdziwa chińszczyzna w wykonaniu Polaka :o)
Betka 24.11.2012 13:05
bardzo ciekawe połączenie smaków;)
msmariusz 14.12.2011 12:31
tez mam ale nie używam , może zaczne i będe czarować pyszne potrawy
msmariusz 14.12.2011 12:30
apetycznie
stokrotka 10.12.2011 21:27
mniam...
Mysiunia 10.12.2011 18:29
smaczne danie:)
suzana 09.12.2011 22:30
pychota, też mam woka
suzana 09.12.2011 22:30
pychota, też mam woka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak