Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszne flaki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Doskonałe danie jednogarnkowe dla wszystkich miłośników flaków. Odpowiednio doprawione są naprawdę pyszne!

Składniki:

flaki wołowe 1 kg
wołowina 50 gram
pietruszka 1 szt
por 1 szt
marchewka 2 szt
seler 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat pół łyżeczki
majeranek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprzPyszne flaki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie mielone Prymat 2 szt
cebula 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: pyszne flaki

PRZYGOTOWANIE:

1-Flaki trzeba oczyścić i obgotować.

2- Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymieniając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać.

3- Kiedy obgotuję Flaki zalewam je wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodaje ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiam na małym gazie pod przykryciem.

4- Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka i wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę.

5-Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.

6-Mięso wołowe wyjmujemy, nasze flaki wołowe są gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 20.08.2012 07:47
mój tata uwielbia takie flaczki
Ewa95 29.12.2011 11:39
fajne
jolanta19 13.12.2011 19:49
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak