Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta owocowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło w temperaturze pokojowej 1 kostka
cukier puder 3-4 łyżki
mąka 2-3 szkłanki
jajko 2 sztuki
budyń śmietankowy 2 opakowania
galaretka owocowa 2 opakowania
woda 750 ml
mleko 800 ml

Przepis i sposób przygotowania na: tarta owocowa

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml ciepłej wody i odstawiamy na ok. 30 min. do przestygnięcia i następne 45 min. do lodówki do stężenia (powinna być lekko ścięta, nie może być płynna). W międzyczasie z masła, cukru, jajek i mąki wyrabiamy ręcznie lub w mikserze ciasto. Mąkę dodajemy powoli, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Następnie wkładamy je do lodówki na ok 30 min. Potem gotujemy budyń w 800 ml mleka i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce dowolnie wybrane kroimy według uznania. Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy w formie do tart ( ja mam szklaną 26 cm średnicy i niczym jej nie smaruję ani nie wykładam). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy aż się dobrze zarumieni. Następnie wyjmujemy i studzimy. Na zimne ciasto wykładamy budyń, następnie owoce i galaretkę. Całość wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 11.06.2011 13:00
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak