Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z baleronem i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
woda 150 ml
drożdże 2 dag
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
pieczarki 25 dag
cebula 1 szt
baleron 30 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ketchup 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
masło 1 łyżka
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z baleronem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, ciepłą wodę, oliwę, sól i zagnieść ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie podzielić na 2 części, i rozwałkować na 2 okrągłe placki.
Krok 1 - Pizza z baleronem i pieczarkami foto
2
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Do cebuli wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Następnie wsypać pokrojony baleron, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Razem wszystko podsmażyć i przyprawić do smaku.
Krok 2 - Pizza z baleronem i pieczarkami foto
3
Ciasto posypać odrobiną tartego żółtego sera, wyłożyć farsz i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temp 220 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia posypać pozostałym żółtym serem.
Krok 3 - Pizza z baleronem i pieczarkami foto
4
Pizzę podawać na gorąco, można ją polać ketchupem.
Krok 4 - Pizza z baleronem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.02.2013 11:16
fajny przepis
IlonaAlbertos 15.02.2012 23:46
Apetyczna :)
Iwusia 15.02.2012 23:29
pychotka taka domowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak