Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos szampański do ryb

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory małe 2 szt
cebula 1 szt
por (biała część) 1 szt
szampan 200 ml
śmietana 2 kubeczki
masło 1/5 kostki
skórka z cytryny
Szafran nitki Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier szczypta
bulion wołowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos szampański do ryb

Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojonego w plasterki pora oraz pokrojone w cząstki pomidory. Dodajemy łyżeczkę bulionu i podlewamy połową szampana, doprawiamy pieprzem, zagotowujemy. Dodajemy kubeczek śmietany, wrzucamy szafran. Ponownie podlewamy szampanem, dodajemy szczyptę cukru i skórkę otartą z cytryny. Gdyby sos wydawał się zbyt kwaśny dodać wówczas odrobinę cukru. Drugi kubeczek śmietany ubić i wymieszać mikserem z masłem, dolać do sosu na patelni. Mieszamy, trochę dusimy , na koniec przecedzamy sos przez sitko. Podajemy do ryb smażonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 09.12.2011 16:52
Fajne
Laila2786 09.12.2011 15:23
nie przepadam za szafranem ale sos godny uznania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak