Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane z porą i boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki średnie 10 szt
ser żółty 5 dag
por średni 1 szt
boczek wędzony 5 dag
oliwa 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane z porą i boczkiem

Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek i podsmażyć. Do boczku wsypać pokrojony w krążki por, wymieszać i zeszklić. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Każdy posmarować oliwą, zawinąć w kawałki folii, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 180 stopni. Następnie ziemniaki wyjąć z piekarnika, rozwinąć z foli, przekroić na pół, oprószyć czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Na każdą połówkę ziemniaka położyć łyżeczkę farszu z pory, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku około 8-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.05.2013 19:06
Lubię takie połączenia.
mela25 12.03.2013 06:52
pyszne ziemniaczki
Motorek 26.06.2012 09:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak