Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS Z ŁOPATKI P.G.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z łopatki 40 dag
cebula 2 sztuka
pieczarka 2 sztuka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
mąka
olej
chleb 1 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: SOS Z ŁOPATKI P.G.

Mięso dobrze umyłam pod bieżącą wodą. Pokroiłam w grubsze plastry i lekko rozbiłam. Nie doprawiałam.Obsmażyłam na oleju.Dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko poddusiłam. Zalałam wodą (tak,aby zakryła mięsko ), dodałam skórkę z chleba.I tak pitrasiło się na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Kiedy mięso było już miękkie doprawiłam do smaku wg upodobań.Osobiście wolę pikantny sos,więc pieprzu nie żałowałam. Czubatą łyżkę mąki rozprowadziłam w wodzie. Nie przesadzajmy z wodą,gdyż ma wyjść gęsta masa a nie konsystencja herbaty:). Nie lubię tej czynności ponieważ grudki mnie denerwują, pachnie sosem a tu jeszcze jedną dojrzę!!:P

Rozprowadzoną, gładką zawiesinę z mąki wlać do gotującego sosu nie przerywając jego mieszania.Jest to koniecznie aby nie zrobiły się w sosie \"kluski\". Doprowadzić do wrzenia.

Podawać z kluskami śląskimi. Mnie zazwyczaj zostaje trochę sosu, więc na drugi dzień podaję go ze świderkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 10.12.2011 09:38
super
Justyna Jussstiii 10.12.2011 09:38
super
sylwia / sytofala 08.12.2011 19:32
oj lubię , lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak