Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI ŚLĄSKIE P.G.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
sól

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI ŚLĄSKIE P.G.

Kroki postępowania

1
Obrane ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę ( ja takową mam ) lub bardzo,ale to bardzo dobrze ugnieść. Przełożyć do miski, wystudzić. Ugniecione ziemniaki podzielić na trzy równe części, jedną z nich wyciągnąć i wsypać mąkę. Wbić jajko.Wszystko wyrobić RĄCZKAMI!! na jednolitą masę.
Krok 1 - KLUSKI ŚLĄSKIE P.G. foto
2
Formować okrągłe kluski o średnicy ok 5 cm. Na środku każdej zrobić dziurkę;). Gotować w osolonej wodzie.Od wypłynięcia ok 5 minut.
Krok 2 - KLUSKI ŚLĄSKIE P.G. foto
3
Kluski podałam z sosem z łopatki, przepis znajdziesz u mnie:))
Krok 3 - KLUSKI ŚLĄSKIE P.G. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 05.08.2015 12:24
Robiłam dzis
Andysz 24.11.2012 13:09
uwielbiam te kluski;)
Reda 23.12.2011 00:28
niam mniam i jeszcze raz mniam! superowo to zrobiłaś!
msmariusz 10.12.2011 15:14
pyszne są
Jarlin 08.12.2011 21:31
ja też lubię...
Lotar 08.12.2011 21:16
uwielbiam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak