Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka kurczaka z warzywami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mały kurczak 1 szt
marchewka 3 szt
seler korzeniowy 10 dag
por (biała część) 15 dag
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
Pieprz biały mielony Prymat 3 ziarna
jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo 10 szt
kukurydza 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
zielony groszek
rosół z kury Kucharek 2 kostki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta szczypta
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka kurczaka z warzywami

Kurczaka oczyścić, opłukać osączyć i włożyć do garnka. Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do kurczaka wraz z przyprawami. Wlać 5 szklanek zimnej wody, zagotować, posolić i zmniejszyć płomień. Kurczaka należy gotować na bardzo małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Po 20 minutach wyjąć z garnka marchewki i seler. Kiedy mięso będzie miękkie, odcedzić wywar, doprawić kostkami bulionowymi Kucharek i, jeśli trzeba, solą. W gorącym bulionie z rosołu drobiowego Kucharek rozpuścić żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Z przestudzonego kurczaka zdjąć skórę i tłuszcz, a mięso pokroić na małe kawałki. Marchewki i seler pokroić w słupki i półplasterki. Odcedzić groszek i kukurydzę, obrać jajeczka i przekroić na pół. Miskę lub specjalne naczynie do galaretek w kształcie wieńca opłukać zimną wodą i ułożyć na dnie składniki. Zalać zimną galaretą i odstawić do zastygnięcia co najmniej na 5 godzin. Przed podaniem wyjąć galaretkę na półmisek. Podawać z cząstkami cytryny, majonezem, sosem tatarskim lub chrzanem w śmietanie i białym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.04.2015 08:00
ciekawe galaretki
Magda60 02.12.2011 13:59
smaczne
kriso 11.07.2011 17:09
smaczne
jolita 13.06.2011 09:38
fajny przepis
jeta72 10.06.2011 20:08
pyszne;)
Ela20 04.06.2011 11:13
świetne danie na imprezy
caroline1983 08.05.2011 21:26
Tez czasami taka robię
1j1o1l1a1 15.04.2011 10:35
smaczne...zwłaszcza w ciepłe dni :)
jasiek 08.04.2011 14:02
bardzo fajny przepis i zdrowy
Adamorek 07.03.2011 13:23
właśnie sobie zrobiłem, dzięki za przepis
Adamorek 04.03.2011 17:32
zdrowe na chrząstki
Mariolka1 11.02.2011 23:52
pyszne
marcia71 06.02.2011 20:32
fajne
Babciagramolka 28.12.2010 10:49
Proponowała bym jednak odmierzyć ilość wywaru przed dodaniem żelatyny . Z 5 szklanek wlanych na początku część sie przecież zgotuje - a dodawanie 3 łyżek zelatyny na taką ilość płynu to chyba przesada - zupełnie wystarczy ok 7 łyzeczek na litr .
anya_86 01.12.2010 09:46
no własnie, z kurczaka galaretki dla mnie są najlepsze:)
Tika4444 20.11.2010 17:18
zrobie na swieta
Jaheira11 15.10.2010 09:57
uwielbiam te galaretki!
iknkirke 13.10.2010 11:06
czasami robię - pyszna
grasylwia 25.09.2010 00:01
bardzo dobra
Barbara55 24.09.2010 04:29
galaretka trochę inna niż zazwyczaj
aga130982 05.09.2010 09:59
dobra
kec 15.06.2010 20:09
Nareszcie nie wieprzowina
gacopierz23 22.05.2010 20:42
Dzisiaj zrobiłam galaretkę z nóżek wieprzowych, ale twoja już widzę jak będzie mi smakować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak