Sposób przygotowania

Kurczaka oczyścić, opłukać osączyć i włożyć do garnka. Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do kurczaka wraz z przyprawami. Wlać 5 szklanek zimnej wody, zagotować, posolić i zmniejszyć płomień. Kurczaka należy gotować na bardzo małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Po 20 minutach wyjąć z garnka marchewki i seler. Kiedy mięso będzie miękkie, odcedzić wywar, doprawić kostkami bulionowymi Kucharek i, jeśli trzeba, solą. W gorącym bulionie z rosołu drobiowego Kucharek rozpuścić żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Z przestudzonego kurczaka zdjąć skórę i tłuszcz, a mięso pokroić na małe kawałki. Marchewki i seler pokroić w słupki i półplasterki. Odcedzić groszek i kukurydzę, obrać jajeczka i przekroić na pół. Miskę lub specjalne naczynie do galaretek w kształcie wieńca opłukać zimną wodą i ułożyć na dnie składniki. Zalać zimną galaretą i odstawić do zastygnięcia co najmniej na 5 godzin. Przed podaniem wyjąć galaretkę na półmisek. Podawać z cząstkami cytryny, majonezem, sosem tatarskim lub chrzanem w śmietanie i białym pieczywem.

Komentarze

  • 11
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    Dzisiaj zrobiłam galaretkę z nóżek wieprzowych, ale twoja już widzę jak będzie mi smakować.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kec

    Nareszcie nie wieprzowina
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    dobra
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    galaretka trochę inna niż zazwyczaj
  • 0
    original
    Opublikowano

    grasylwia

    bardzo dobra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    czasami robię - pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    uwielbiam te galaretki!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    zrobie na swieta
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    anya_86

    no własnie, z kurczaka galaretki dla mnie są najlepsze:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Proponowała bym jednak odmierzyć ilość wywaru przed dodaniem żelatyny . Z 5 szklanek wlanych na początku część sie przecież zgotuje - a dodawanie 3 łyżek zelatyny na taką ilość płynu to chyba przesada - zupełnie wystarczy ok 7 łyzeczek na litr .
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mariolka1

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    zdrowe na chrząstki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    właśnie sobie zrobiłem, dzięki za przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    bardzo fajny przepis i zdrowy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    smaczne...zwłaszcza w ciepłe dni :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Tez czasami taka robię
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    świetne danie na imprezy
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszne;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    berys18

    ciekawe galaretki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !