Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flamenkuchen (alzacka wariacja na temat pizzy)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 21 g
mąka 600 g
cukier 1 łyżeczka
cebula 400 g
boczek 300 g
śmietana kwaśna 250 g
creme fraiche 150 g
olej 6 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Flamenkuchen (alzacka wariacja na temat pizzy)

skruszyć drożdze w małej miseczce, dodać łyżeczkę cukru i mieszać do momentu aż drożdże zaczną robić się płynne. w dużej misce wymieszać mąkę, pół łyżeczki soli, olej, 300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!) i mieszaninę cukru z drożdżami. hakiem miksera wyrobić ciasto tylko do momentu połączenia się składników. skończyć wyrabianie ręką (można też wszystko wyrobić ręką), uformować kulę z gładkiego już ciasta. ciasto umieszczone w misce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić na 45 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.
kwaśną śmietankę i creme fraiche połączyć w miseczce, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. rozgrzać piekarnik do 225 stopni, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. ciasto podzielić na cztery porcje i każdą rozwałkować na grubość 2-3 mm. ciasto nie musi być okrągłe, tradycyjne flamenkuchen jest raczej podłużne. zostawić ciasto na 20 minut (te porcje, które wylądują w piekarniku nieco później należy przykryć). cebulę pokroić w cienkie półplasterki, a boczek w drobną kosteczkę. zamiast boczku można użyć chudej wędzonej szynki.
na cieście rozprowadzić 1/4 mieszaniny śmietany i creme fraiche, równomiernie rozłożyć 1/4 cebuli i 1/4 boczku.
piec przez 8-10 minut na najniższej półce w piekarniku. pokroić na cztery części i natychmiast podawać.
wszystkie czynności powtórzyć z trzema pozostałymi częściami ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 15.09.2010 17:57
dość trudne
patelka 16.08.2010 11:00
ambitne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak