Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precle domowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szkl
sól 1 łyżeczka
gruba sól
drożdże suche 1 paczuszka
Soda oczyszczona Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Precle domowe

Mąkę przesiać do miski, po środku zrobić dołek, wsypać drożdże i cukier, wlać trochę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Następnie dodać resztę mleka i sól, zagnieść jednolite , dość twarde ciasto. Ulepić z niego wałeczki o dł 30 cm, każdy wałeczek uformować w kształt precla i ułożyć na blasze. Przykryć i ułożyć na blasze , odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. Sodę wsypać do 2 litrów wody, zagotować. Kolejno wkładać precle , gotować 20-30 sekund z każdej strony, Wyjąć osączyć i ułożyć na blasze oprószonej mąką. Posypać gruboziarnistą solą. Piec 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak