Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, po środku zrobić dołek, wsypać drożdże i cukier, wlać trochę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Następnie dodać resztę mleka i sól, zagnieść jednolite , dość twarde ciasto. Ulepić z niego wałeczki o dł 30 cm, każdy wałeczek uformować w kształt precla i ułożyć na blasze. Przykryć i ułożyć na blasze , odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. Sodę wsypać do 2 litrów wody, zagotować. Kolejno wkładać precle , gotować 20-30 sekund z każdej strony, Wyjąć osączyć i ułożyć na blasze oprószonej mąką. Posypać gruboziarnistą solą. Piec 15-20 min.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !