Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier kryształ
margaryna 1 kostka
masło 10 dag
olej 3 łyżki
jajko 1
śmietana 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka

Mąkę, margarynę , oleju, śmietanę mieszamy razem i ugniatamy na ciasto. Ugniecione ciasto odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kwadraty. Na każdy z kwadracików dajemy po trochę masła i składamy ciastka - każdy róg kwadratu zwijamy do środka. Ciasteczka smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kryształkami cukru. Ciasteczka wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 -30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 21.03.2012 15:40
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak