Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne kruche ciasteczka z cukrem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna 1 kostka
cukier puder 1/4 szklanki
smietana 18% 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
cukier kryształ 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne kruche ciasteczka z cukrem

Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy żółtka, margarynę, cukier oraz śmietanę i zagniatamy szybko gładkie, kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm i foremkami w kształcie choinek, gwiazdek itp wycinamy ciasteczka. Wierzch ciasteczek grubo posypujemy cukrem kryształem, dociskamy palcami, aby cukier nie opadł. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak