Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczona kaczka nadziewana ziemniakami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana troche
sól do smaku
kaczka 1 szt
ziemniaki 4 szt
żołądek 1 szt
kminek szczypta
cebula 2 szt
majeranek troche
masło 5 dag
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pieczona kaczka nadziewana ziemniakami

Tuszkę kaczki po oczyszczeniu dobrze wypłukać, natrzeć solą i kminkiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Żołądek i serce ugotować. Gotowane ziemniaki i podróbki przepuścić przez maszynkę, dodając surową wątróbkę. Do masy dodać: jajko, majeranek, sól, tartą bułkę oraz przesmażoną w tłuszczu, drobno posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić tuszkę i zaszyć ją białą nicią. Skórkę natrzeć masłem lub margaryną. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, polać filiżanką gorącej wody i piec ok.1,5 godz., polewając często wytworzonym sosem. Na 5 min przed zakończeniem pieczenia polać kaczkę kilkoma łyżkami śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.02.2013 16:36
dobra
Justyna Jussstiii 26.12.2011 17:35
super
gosia561 22.12.2011 14:56
ŚWIETNA KACZKA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak