Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ze śmietanką 36 proc.

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka ziemniaczana 6 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
masa
galaretka cytrynowa 2 opakowania
śmietana kremowa 30% lub 36% 600 ml
cukier 4 łyżki
DODATKOWO:
wiórki kokosowe
maragryna
bita śmietana 1 opakowanie
serek homogenizowany 2 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze śmietanką 36 proc.

BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Białka utrzeć, dodać cukier dalej ubijać na gładką pianę. Następnie dodać żółtka i ucierać na najmniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do miski a później mieszać łyżką. Taką masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny. Upiec w 180 st. przez ok. 25 minut.

MASA: Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę przełożyć do wysokiego, wąskiego naczynia. Następnie zacząć ubijać. Gdy śmietana powiększy objętość dodać serki homogenizowane, śnieżkę w proszku, lekko stężaną galaretkę i cukier. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 25 minut.

Biszkopta przeciąć wzdłuż na pół. Wyłożyć masą. Przykryć drugą połową biszkoptu. Przetrzeć dżemem i posypać uprażonym na margarynie wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 16.01.2012 16:40
pyszniutki na pewno
Kate131 03.01.2012 07:52
smaczny
gosia47-47 01.01.2012 09:08
pyszny ten placek
aginaa 18.12.2011 22:32
pyszne
JaPaqc 17.12.2011 10:15
smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak