Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do garnka. Zagotować wodę z solą i wlewać ją cienkim strumieniem do mąki, silnie rozcierając drewnianą łyżką, aby nie potworzyły się grudy. Masę ucierać łyżką podgrzewając ją, ma ona być pulchna i jednolicie rozklejona, nie lejąca się ani krusząca; w miarę potrzeby dodać trochę wody i ciasto wyrobić łyżką w garnku na gorącej płycie. Gdy mąka wchłonie wszystką wodę, naczynie z lemieszką nakryć i odstawić na chwilę na brzeg płyty, aby ciasto dogotowało się (\"doszło\"). Lemieszkę wyłożyć na półmisek łyżką zwilżoną w tłuszczu, polać słoniną lub masłem. Podawać ze słodkim lub kwaśnym mlekiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !