Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemieszka z mąki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól szczypta
masło 50 gramów
woda 0.5 litra
mąka 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Lemieszka z mąki

Mąkę wsypać do garnka. Zagotować wodę z solą i wlewać ją cienkim strumieniem do mąki, silnie rozcierając drewnianą łyżką, aby nie potworzyły się grudy.

Masę ucierać łyżką, podgrzewając ją, ma być pulchna i jednolicie rozklejona, nie lejąca się ani krusząca; w miarę potrzeby dodać trochę wody i ciasto wyrobić łyżką w garnku na gorącej płycie.

Gdy mąka wchłonie całą wodę, naczynie z lemieszką nakryć i odstawić na chwilę na brzeg płyty, aby ciasto dogotowało się ("doszło").

Lemieszkę wyłożyć na półmisek łyżką zwilżoną w tłuszczu, polać słoniną lub masłem. Podawać ze słodkim lub kwaśnym mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak