Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulebiak litewski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3 łyżki
drożdże 2 dag
mąka 30 dag
sól szczypta
jaja 2 szt
margaryna 3 łyzki
grzyby świeże 20 dag
kasza gryczana 20 dag
cebula 1 szt
pieprz do smaku
majeranek trochę
jaja 2 szt
tłuszcz 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: kulebiak litewski

Z mąki, mleka, drożdży, soli, ubitego żółtka i całego jaja zrobić ciasto i postawić do wyrośnięcia. Ochłodzone - rozwałkować. Masło lub margarynę utrzeć i rozsmarować na cieście, ciasto zawinąć w kopertę i rozwałkować, powtarzać tę czynność kilka razy. Przygotować nadzienie z ugotowanej kaszy i grzybów duszonych z cebulą. Dodać przyprawy i posiekane jaja. Na ostudzone ciasto nałożyć nadzienie, zacisnąć brzegi, przybrać paskami ciasta, posmarować jajem i upiec w piekarniku. Podawać z surówkami i sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak