Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić je na sztywną pianę. Do tak ubitej piany dodać cukier i dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i dalej ubijać. Po połączeniu żółtek z pianą dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać (teraz ręcznie jeśli dotąd ubijaliśmy robotem / mikserem). Po uzyskaniu jednolitej masy wylać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.

Aby biszkopt na pewno nie opadł najlepiej zostawić go w zamkniętym i wyłączonym już piekarniku jeszcze jakieś 15- 20 minut po upieczeniu.

Sekretem udanego biszkoptu jest zachowanie proporcji : tyle samo jajek, łyżek mąki i łyżek cukru. W moim sprawdzonym przepisie jest to 6 / 6 / 6.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !