Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt idealny

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt idealny

Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić je na sztywną pianę. Do tak ubitej piany dodać cukier i dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i dalej ubijać. Po połączeniu żółtek z pianą dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać (teraz ręcznie jeśli dotąd ubijaliśmy robotem / mikserem). Po uzyskaniu jednolitej masy wylać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.

Aby biszkopt na pewno nie opadł najlepiej zostawić go w zamkniętym i wyłączonym już piekarniku jeszcze jakieś 15- 20 minut po upieczeniu.

Sekretem udanego biszkoptu jest zachowanie proporcji : tyle samo jajek, łyżek mąki i łyżek cukru. W moim sprawdzonym przepisie jest to 6 / 6 / 6.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak