Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle alla bolognese

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tagliatelle 2 gniazdka na osobę
cebula biała 1
pomidory krojone z puszki 1 op.
przecier pomidorowy 200 ml
mięso mielone 0,5 kg
olej do smażenia
parmezan starty 1 łyżka na porcję

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle alla bolognese

Kroki postępowania

1
Na rozgrzanym oleju szklę cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem soli. Gdy stanie się szklista wrzucam mięso i caly czas rozdrabniając łopatką smażę, aż nie będą widoczne surowe kawałki mięsa.
Krok 1 - Tagliatelle alla bolognese foto
2
Wlewam puszkę pomidorów pokrojonych w kostkę i przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów, doprawiam do smaku pieprzem i oregano. Duszę sos jeszcze ok. 10 minut.
Krok 2 - Tagliatelle alla bolognese foto
3
Gotuję makaron tagliatelle al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Ugotowany i odcedzony wrzucam na patelnię z sosem, mieszam, by sos obkleił makaron i wykładam na talerz.
Krok 3 - Tagliatelle alla bolognese foto
4
Podaję na gorąco, wierzch dania warto posypać serem, najlepiej startym parmezanem. Podobno w Bolonii nie istnieje potrawa SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE. W tym rejonie tak przyrządzony sos jada się tylko z tagliatelle. Spaghetti podawane jest turystom, w szanowanej się restauracji nie dostanie się tego makaronu z tym sosem.
Nie jest to jednak wiadomość przeze mnie sprawdzona osobiście, a jedynie zasłyszana:)
Krok 4 - Tagliatelle alla bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 10.11.2012 22:12
ciekawa koncepcja kulinarna ;)
mariola7 03.10.2012 21:55
pyszne
Ania67 06.01.2012 20:21
pycha
suzana 07.12.2011 21:13
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak